Kuchnia wegetariańska. Smaki świata

Kuchnia wegetariańska. Smaki świata chomikuj pdf
Data wydania
2016-03-17
Autor
Arto Der Haroutunian
Liczba stron
288 stron
Czas czytania
4 godziny i 48 minut
Język
polski
Wydawca
RM
ISBN
9788377734742
Ocena
6.00 / 10.00
Kategoria
Kulinaria, Przepisy Kulinarne

Jeżeli nie widzisz powyżej porównywarki cenowej, oznacza to, że nie posiadamy informacji gdzie można zakupić tę publikację. Znalazłeś błąd w serwisie? Skontaktuj się z nami i przekaż swoje uwagi (zakładka kontakt).

Zarys książki pt. "Kuchnia wegetariańska. Smaki świata" autorstwa Arto Der Haroutunian

Proponowane przepisy zawierają tylko warzywa, ponieważ autor uważa, że smakują najlepiej solo, bez mięsa, ryb czy drobiu. W Azji Południowo-Wschodniej i na dalekim wschodzie diety wegetariańskie były stosowane przez wieki przez tych, których filozofia i religia (hinduizmu, buddyzm, zen) uznały prawo zwierząt do życia, widząc w ich zabijaniu grzech, jeśli tylko zwierzę nie było szkodliwe dla człowieka. Pierwsze (niektórzy twierdzą, że najlepsze) warzywne potrawy z Indii, Chin i Japonii wciąż są serwowane w buddyjskich klasztorach. Dzisiaj na Zachodzie nie tyle religia co raczej chęć dbania o własne zdrowie sprawia, że wiele osób je coraz więcej warzyw. Tendencja, by spożywać mniej mięsa i innych tłustych potraw jest coraz wyraźniejsza. Ważną rolę w tej transformacji odgrywa również gospodarka. Dieta mięsna staje się coraz droższa. Autor swoje warzywne inspiracje zebrał w następujących kategoriach: -zupy -przystawki i dipy -sałatki -warzywa gotowane -warzywa faszerowane -zapiekanki i dania jednogarnkowe -placki, pikantne przystawki i dodatki -dressingi, sosy i buliony -marynaty Arto der Haroutunian - urodził się w Aleppo, w Syrii, w roku 1940, ale jako dziecko przeniósł się z rodzicami do Wielkiej Brytanii, gdzie spędził większość życia. Studiował architekturę i rozpoczął karierę, projektując restauracje, kluby i hotele. W roku 1970 wraz z bratem otworzył pierwszą armeńska restaurację w Manchesterze, która dała początek sieci restauracji i dwóm hotelom. Pasja do gotowania sprawiła, że w naturalny sposób zaczął pisać książki kucharskie, w których zamiłowanie do jedzenia łączył z zainteresowaniem historią i kulturą regionu. Wierzył, że bogata tradycja kulinarna Bliskiego Wschodu jest głównym źródłem wielu kuchni Zachodu, a jego książki zostały pomyślane jako wprowadzenie do owej tradycji. Autor był znany nie tylko ze swej pasji kulinarnej, lecz także jako malarz międzynarodowego formatu, wystawiający swe prace na całym świecie. Do jego pozostałych zainteresowań należały komponowanie muzyki i tłumaczenie dzieł tureckich, arabskich, perskich i armeńskich autorów.

Czy książka "Kuchnia wegetariańska. Smaki świata" jest dostępna na chomikuj?

To pytanie jest zadawane przez setki ludzi każdego wieczora. Nie warto tracić czas na poszukiwanie pirackich źródeł, krzywdząc przy tym prawo autorskie, które jest bardzo istotne dla każdego pisarza. Wspieraj legalną kulturę, korzystając z serwisów tj. Amazon, Empik oraz Gandalf. Księżkę Kuchnia wegetariańska. Smaki świata prawdopodobnie można tam kupić lub przeczytać bez limitów i wielkich opłat. Została wydana w roku 2016. Natomiast dokładną premierę miała w 2016-03-17 Co więcej, książka Kuchnia wegetariańska. Smaki świata wpisuje się w gatunek Kulinaria, Przepisy Kulinarne. Książka liczy dokładnie 288 stron, co przekłada się średnio na 4 godziny i 48 minut czytania, zakładając, że przeczytanie jednej strony zajmie Ci minutę. Książka ukazał się dzięki wydawnictwu RM.

Zgłoś naruszenie praw autorskich

Książki przeglądane przez innych

Burgery. Domowy fast food

Burger to prawdziwy celebryta wśród fastfoodowych dań. Nic w tym dziwnego, gdyż jest naprawdę pyszny, jeśli został dobrze przyrządzony. Burgery robi się z różnych gatunków mięsa, a nawet można z niego zrezygnować i przygotować kotlety... Przejdź do książki

Chia. Wszystko, co musisz wiedzieć o najbardziej odżywczej roślinie na świecie

Przed tobą pierwsza książka z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najbardziej odżywczych, najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. To publikacje, dzięki którym odkryjesz... Przejdź do książki

Biomłodość. Jak cofnąć zegar biologiczny

Mawia się, że „wiek to tylko liczba”, a Roxy Dillon dostarcza na to dowodów naukowych, przekonując że nie jesteśmy skazani na zmarszczki jako oznakę wieku. Nieprzyjemne niespodzianki, jakie gotuje nam lustro, są bowiem efektem pogarszającego... Przejdź do książki

Smakoterapia

Iwona Zasuwa – z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 20 lat bierze udział w niemal... Przejdź do książki

Słodko-kwaśna historia, czyli wszystko, co chcieliście kupić w wietnamskich sklepach, ale baliście się zapytać

Nietypowa książka kucharska, opowiedziana smakami dzieciństwa Wietnamczyków, którzy mieszkają w Polsce. Od sajgonek po zupę Pho. O pachnotce, balsamce, durianie, niebieskim imbirze, czerymoi i wszystkim, co chcieliście kupić w wietnamskich sklepach, ale baliście się zapytać.I... Przejdź do książki

Francuski szef kuchni

Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez... Przejdź do książki

Dla każdego coś smacznego

Ogromne powodzenie cyklu „Przepisy Czytelników”, wydawanego w tej serii, było inspiracją dla redaktorek działu kulinarnego w „Poradniku Domowym” do przypomnienia i opublikowania w najnowszym zbiorku, autorskich receptur na smaczne potrawy. Znajdziecie w nim Państwo przepisy... Przejdź do książki

Lubię. Atlas z przepisami

Ponad 70 przepisów Moniki na słodycze z Ruiny, kuchnię z Raju oraz te z domu i podróży, blisko 300 zdjęć od Jana i wspólnie zapisane teksty o pogodzie i o modzie.320 stron formatu A4 w... Przejdź do książki

Smakoterapia 3 Spiżarnia

Kiedy zaczynasz świadome odżywianie, natrafiasz na szereg wyzwań. Skąd wziąć wysokiej jakości produkty? Co tak naprawdę jeść? Jak gotować? A finalnie - jak na to wszystko znaleźć czas?Z pomocą przyjdzie Ci "Smakoterapia 3", czyli książka,... Przejdź do książki

Liczymy kalorie

Proponujemy przepisy na potrawy, dzięki którym bez trudu osiągniesz i utrzymasz prawidłową masę ciała. Znajdziesz tu rozmaite przekąski, zupy, dania główne i desery, np. sałatkę z awokado, zielony krem warzywny czy jabłka pieczone z białym... Przejdź do książki

Tylko tofu

Zdrowe, tanie i pyszne!W tej książce znajduje się aż 65 smakowitych przepisów, dzięki którym dowiesz się, co zrobić z najpopularniejszym wegańskim produktem – bogatym w żelazo, lekkostrawnym i łatwym w przygotowaniu. Coraz większa dostępność tofu... Przejdź do książki

Wielkanocne potrawy kuchni domowej

Wielkanocne śniadanie, świąteczny obiad, słodkości - zapraszamy do stołu! Proponujemy 101 przepisów na różnorodne potrawy z wielkanocnej kuchni domowej, te tradycyjne, których nie może zabraknąć, i te, które dopełnią i urozmaicą klasyczny jadłospis. Przejdź do książki