Owies. Chemia i technologia

Jeżeli nie widzisz powyżej porównywarki cenowej, oznacza to, że nie posiadamy informacji gdzie można zakupić Owies. Chemia i technologia. Znalazłeś błąd w serwisie? Skontaktuj się z nami i przekaż swoje uwagi (zakładka kontakt).
- Data wydania
- 1995-01-01
- Autor
- Henryk Gąsiorowski
- Liczba stron
- 180 stron
- Czas czytania
- 3 godziny
- Język
- polski
- Wydawca
- Powszechne Wydawnictwo Rolnicze I Leśne Sp.z O.o.
- ISBN
- 8309016409
- Ocena
- Kategoria
- Flora I Fauna
Wprowadzenie do książki pt. "Owies. Chemia i technologia" autorstwa Henryk Gąsiorowski
Książka ta jest pierwszą, w języku polskim, książką o owsie, jego składzie chemicznym, przetwórstwie i możliwościach wykorzystania w żywieniu zdrowego a także chorego człowieka. Polska ma piąte, pod względem zbiorów tego zboża, miejsce na świecie. Do niedawna owies był głównie wykorzystywany jako pasza dla koni, a tylko niewielkie ilości w żywieniu człowieka. W związku z gwałtownym spadkiem pogłowia koni zmalało też zapotrzebowanie na owies i dzisiaj jest on zbożem „niechcianym", a cena jego jest niższa niż pozostałych. Płatki owsiane są aktualnie jedynym produktem przeznaczonym dla człowieka i dostępnym na rynku. W państwach wysoko uprzemysłowionych spożycie owsa i jego przetworów rośnie, u nas na odwrót maleje. Właściwie to nie wiadomo co z tym zbożem u nas robić. Tymczasem od kilku lat świat na nowo odkrywa owies. Stwierdzono bowiem, że jest najcenniejszym ze zbóż, a jego ziarno ma wyjątkowo wysoką wartość fizjologiczno-żywieniową i dlatego powinno znaleźć jak najszersze zastosowanie w żywieniu człowieka. Nie ulega wątpliwości, że również i w Polsce owies powinien zostać racjonalnie wykorzystany w żywieniu, a informacje o jego wartości powinny dotrzeć do konsumentów; sposób zagospodarowania owsa powinien radykalnie się zmienić. Wobec rosnącego zapotrzebowania na świecie na owies i jego przetwory Polska jako jeden z głównych producentów ma niepowtarzalną okazję znaleźć się na rynku międzynarodowym i stać się eksporterem ziarna oraz wysoko przetworzonych produktów. Kiedyś nasi przodkowie wysoko cenili owies. Przez stulecia aż do XVIII wieku owsianka, obok chleba żytniego i chleba z dodatkiem owsa i warzyw, była pożywieniem codziennym, zwłaszcza warstw uboższych. W XIX wieku owies został wyparty w znacznym stopniu poprzez bardziej plenne ziemniaki. W Niemczech jednak cieszył się on dłużej uznaniem. Dowodzi tego m.in. starogórnoniemieckie przysłowie „Owsianka czyni ludzi z żelaza". U nas zawsze odnoszono się do tego zboża z pogardą, czego dowodem jest popularne przysłowie „l w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu". Znacznie jednak bardziej znane jest słynne powiedzenie Samuela Johnsona zamieszczone w pierwszym słowniku języka angielskiego (1755), którego jest autorem: „Owies: jest to zboże wykorzystywane w Anglii głównie w żywieniu koni, natomiast w Szkocji na pożywienie dla ludzi". Później dr Boswell tak uzupełnił wypowiedź Johnsona: „Tak, dr Johnson, ma Pan rację: dlatego takie piękne konie są w Anglii i tacy wspaniali ludzie w Szkocji". Jestem entuzjastą wykorzystania owsa jako pożywienia dla człowieka i mam nadzieję, że monografia ta przyczyni się do większego rozpowszechnienia tego zboża w żywieniu ludzi i zyska on takie uznanie wśród konsumentów na jakie zasługuje. Jak wiadomo stan zdrowia ludzi w Polsce stale się pogarsza, coraz więcej osób ma poważne dolegliwości układu krążenia. W walce z tymi chorobami konieczna jest radykalna zmiana sposobu odżywiania. owies, jak wynika z tego opracowania, może mieć duże znaczenie profilaktyczne. Jest to surowiec tani, łatwo dostępny, więc powinien zostać odpowiednio wykorzystany. Właściwe wykorzystanie owsa w żywieniu stwarza nowe, duże możliwości racjonalnego żywienia i poprawy zdrowia. Dziękuję wszystkim w kraju i zagranicą, których twórczość została wykorzystana przy pisaniu tej monografii. Dziękuję również wszystkim autorom, a szczególnie mgr inż. Piotrowi Kołodziejczykowi za pomoc przy przepisywaniu, sporządzeniu skorowidza i krytyczne uwagi dotyczące tekstu.
Czy książka "Owies. Chemia i technologia" jest dostępna na chomikuj?
To pytanie jest zadawane przez dziesiątki ludzi każdego dnia. Nie warto tracić czas na poszukiwanie pirackich źródeł, krzywdząc przy tym prawo autorskie, które jest bardzo istotne dla każdego pisarza. Wspieraj legalną kulturę, korzystając z serwisów tj. Amazon, Empik oraz Gandalf. Księżkę Owies. Chemia i technologia prawdopodobnie można tam kupić lub przeczytać bez limitów i dużych opłat. Została wydana w roku 1995. Natomiast dokładną premierę miała w 1995-01-01 Co więcej, książka Owies. Chemia i technologia wpisuje się w gatunek Flora I Fauna. Książka liczy dokładnie 180 stron, co przekłada się średnio na 3 godziny czytania, zakładając, że przeczytanie jednej strony zajmie Ci minutę. Książka ukazał się dzięki wydawnictwu Powszechne Wydawnictwo Rolnicze I Leśne Sp.z O.o..
Zgłoś naruszenie praw autorskich