Owies. Chemia i technologia

Owies. Chemia i technologia chomikuj pdf

Jeżeli nie widzisz powyżej porównywarki cenowej, oznacza to, że nie posiadamy informacji gdzie można zakupić Owies. Chemia i technologia. Znalazłeś błąd w serwisie? Skontaktuj się z nami i przekaż swoje uwagi (zakładka kontakt).

Data wydania
1995-01-01
Autor
Henryk Gąsiorowski
Liczba stron
180 stron
Czas czytania
3 godziny
Język
polski
Wydawca
Powszechne Wydawnictwo Rolnicze I Leśne Sp.z O.o.
ISBN
8309016409
Ocena
9.00 / 10.00
Kategoria
Flora I Fauna

Wprowadzenie do książki pt. "Owies. Chemia i technologia" autorstwa Henryk Gąsiorowski

Książka ta jest pierwszą, w języku polskim, książką o owsie, jego składzie chemicz­nym, przetwórstwie i możliwościach wykorzystania w żywieniu zdrowego a także chorego człowieka. Polska ma piąte, pod względem zbiorów tego zboża, miejsce na świecie. Do niedawna owies był głównie wykorzystywany jako pasza dla koni, a tylko niewielkie ilości w żywieniu człowieka. W związku z gwałtownym spadkiem pogłowia koni zmalało też zapotrzebowanie na owies i dzisiaj jest on zbożem „niechcianym", a ce­na jego jest niższa niż pozostałych. Płatki owsiane są aktualnie jedynym produktem przeznaczonym dla człowieka i dostępnym na rynku. W państwach wysoko uprzemysłowionych spożycie owsa i jego przetworów rośnie, u nas na odwrót maleje. Właściwie to nie wiadomo co z tym zbożem u nas robić. Tymczasem od kilku lat świat na nowo odkrywa owies. Stwierdzono bowiem, że jest najcenniejszym ze zbóż, a jego ziarno ma wyjątkowo wysoką wartość fizjologiczno-żywieniową i dlate­go powinno znaleźć jak najszersze zastosowanie w żywieniu człowieka. Nie ulega wątpliwości, że również i w Polsce owies powinien zostać racjonalnie wykorzystany w żywieniu, a informacje o jego wartości powinny dotrzeć do konsumentów; sposób zagospodarowania owsa powinien radykalnie się zmienić. Wobec rosnącego zapo­trzebowania na świecie na owies i jego przetwory Polska jako jeden z głównych producentów ma niepowtarzalną okazję znaleźć się na rynku międzynarodowym i stać się eksporterem ziarna oraz wysoko przetworzonych produktów. Kiedyś nasi przodkowie wysoko cenili owies. Przez stulecia aż do XVIII wieku owsianka, obok chleba żytniego i chleba z dodatkiem owsa i warzyw, była poży­wieniem codziennym, zwłaszcza warstw uboższych. W XIX wieku owies został wy­party w znacznym stopniu poprzez bardziej plenne ziemniaki. W Niemczech jednak cieszył się on dłużej uznaniem. Dowodzi tego m.in. starogórnoniemieckie przysło­wie „Owsianka czyni ludzi z żelaza". U nas zawsze odnoszono się do tego zboża z pogardą, czego dowodem jest popularne przysłowie „l w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu". Znacznie jednak bardziej znane jest słynne powiedzenie Samuela Johnsona zamieszczone w pierwszym słowniku języka angielskiego (1755), którego jest auto­rem: „Owies: jest to zboże wykorzystywane w Anglii głównie w żywieniu koni, na­tomiast w Szkocji na pożywienie dla ludzi". Później dr Boswell tak uzupełnił wypo­wiedź Johnsona: „Tak, dr Johnson, ma Pan rację: dlatego takie piękne konie są w Anglii i tacy wspaniali ludzie w Szkocji". Jestem entuzjastą wykorzystania owsa jako pożywienia dla człowieka i mam nadzieję, że monografia ta przyczyni się do większego rozpowszechnienia tego zbo­ża w żywieniu ludzi i zyska on takie uznanie wśród konsumentów na jakie zasługuje. Jak wiadomo stan zdrowia ludzi w Polsce stale się pogarsza, coraz więcej osób ma poważne dolegliwości układu krążenia. W walce z tymi chorobami konieczna jest radykalna zmiana sposobu odżywiania. owies, jak wynika z tego opracowania, może mieć duże znaczenie profilaktyczne. Jest to surowiec tani, łatwo dostępny, więc powinien zostać odpowiednio wykorzystany. Właściwe wykorzystanie owsa w żywieniu stwarza nowe, duże możliwości racjonalnego żywienia i poprawy zdrowia. Dziękuję wszystkim w kraju i zagranicą, których twórczość została wykorzysta­na przy pisaniu tej monografii. Dziękuję również wszystkim autorom, a szczególnie mgr inż. Piotrowi Kołodziejczykowi za pomoc przy przepisywaniu, sporządzeniu skorowidza i krytyczne uwagi dotyczące tekstu.

Czy książka "Owies. Chemia i technologia" jest dostępna na chomikuj?

To pytanie jest zadawane przez dziesiątki ludzi każdego dnia. Nie warto tracić czas na poszukiwanie pirackich źródeł, krzywdząc przy tym prawo autorskie, które jest bardzo istotne dla każdego pisarza. Wspieraj legalną kulturę, korzystając z serwisów tj. Amazon, Empik oraz Gandalf. Księżkę Owies. Chemia i technologia prawdopodobnie można tam kupić lub przeczytać bez limitów i dużych opłat. Została wydana w roku 1995. Natomiast dokładną premierę miała w 1995-01-01 Co więcej, książka Owies. Chemia i technologia wpisuje się w gatunek Flora I Fauna. Książka liczy dokładnie 180 stron, co przekłada się średnio na 3 godziny czytania, zakładając, że przeczytanie jednej strony zajmie Ci minutę. Książka ukazał się dzięki wydawnictwu Powszechne Wydawnictwo Rolnicze I Leśne Sp.z O.o..

Zgłoś naruszenie praw autorskich

Książki przeglądane przez innych

Rośliny towarzyszące człowiekowi

Wykonanie grafik: Janina Szober i Hanna Rembertowicz-Szymborska.Wydanie II. Przejdź do książki

Cyklameny

Niezwykle bogata, licząca kilkaset odmian, jest oferta cyklamenu per­skiego popularnie nazywanego fiołkiem alpejskim (Cyclamen persicum Mill.), który jako jedyny gatunek tego rodzaju stosowany jest do dekoracji wnętrz. Kwitnące cyklameny w doniczkach są w sprzedaży nieomal... Przejdź do książki

Zwierzęta- budowniczowie

Wielka zbudowana z gałązek kula, której średnica wynosi 1,5 m, a ciężar 100 kg- to gniazdo warugi, afrykańskiego ptaka z rzędu brodzących. Siedzibą żyjącego an amerykańskich pustyniach szczuroskoczka jest pełen wystających kolców kopczyk, wzniesiony w... Przejdź do książki

Owady

Szczegółowe opisy 451 środkowoeuropejskich gatunków owadów i pajęczaków. Kolorowe zdjęcia okazów wszystkich omawianych gatunków. Wykaz polskich i łacińskich nazw gatunków. Przejdź do książki

O drzewach, które wybrały Tatry

Szesnaście drzew, które chciałyby opowiedzieć swoją historię. O relacji z człowiekiem, górami i naturą.Dama Lasów – brzoza, Pan Wielkiej Tatrzańskiej Trójcy – buk czy Przyjaciółka Człowieka – sosna to tylko kilka ze wspaniałych drzew, które... Przejdź do książki

Saga rodu sześcionogów

Ze wspomnień hylopatologa. Konia z rzędem temu, kto zgadnie, czym trudni się hylopatolog!W tej sytuacji muszę sam zdradzić tę tajemnicę. Otóż hylopatolog jest to taki lekarz, któremu pacjent nigdy nie podaje ręki. Tak, co prawda,... Przejdź do książki

Dotknij, poczuj, zobacz. Fenomen relacji człowieka z naturą

Żyjemy w miastach zalanych betonem, otoczeni ekranami, nieustannie podłączeni do sieci. Stopniowo tracimy umiejętność korzystania z dobroci natury.Nie wszystko jednak stracone. Okazuje się, że naszej więzi z przyrodą nie zniszczyły negatywne zjawiska i ciągle jest... Przejdź do książki

Drzewa

Drzewa rosły na Ziemi długo przedtem, nim pojawili się na niej ludzie. Gęsta puszcza pokrywała ogromne obszary, żywiła zwierzęta i dawała im schronienie. Dopiero człowiek, zagospodarowując swoje otoczenie, dobrał się do lasów. Całkowicie zmienił wygląd... Przejdź do książki

Piękny ogród 3. Warzywa owoce i zioła z własnego ogrodu

Ostatnia część książki to przewodnik po ogrodzie użytkowym. Przedstawiono tu zasady uprawy wielu popularnych oraz mniej znanych warzyw, liczne gatunki ziół przyprawowych i leczniczych. W rozdziale dotyczącym drzew i krzewów owocowych podano wskazówki ułatwiające wybór... Przejdź do książki

To i owo o zwierzętach

Pierwsze wydanie książki dla dzieci i młodzieży autorstwa Jadwigi Wernerowej. Przejdź do książki

Serengeti

- Dlaczego gnu są najskuteczniejszymi w walce o przetrwanie dużymi zwierzętami tego regionu?- Co kryje się w micie o "królu zwierząt"?- Co robią hieny, gdy zaczyna brakować zwierzyny?- Czy inne zwierzęta mają szansę w wyścigu... Przejdź do książki