Żydzi od kuchni Opowieści wokół rodzinnego stołu

Żydzi od kuchni Opowieści wokół rodzinnego stołu chomikuj pdf
Data wydania
2019-10-30
Autor
Hanna Merlak
Liczba stron
96 stron
Czas czytania
1 godzina i 36 minut
Język
polski
Wydawca
Austeria
ISBN
9788378663737
Ocena
9.00 / 10.00
Kategoria
Kulinaria, Przepisy Kulinarne

Jeżeli nie widzisz powyżej porównywarki cenowej, oznacza to, że nie posiadamy informacji gdzie można zakupić tę publikację. Znalazłeś błąd w serwisie? Skontaktuj się z nami i przekaż swoje uwagi (zakładka kontakt).

Wprowadzenie do książki pt. "Żydzi od kuchni Opowieści wokół rodzinnego stołu" autorstwa Hanna Merlak

Pewnego dnia przyszło mi do głowy, że nasz dom nie jest jedynym, w którym gotuje się według żydowskich przedwojennych przepisów. Może gdzieś na świecie istnieją podobne zeszyciki z zapiskami zawierającymi fragmenty minionego świata, które można będzie znów przywrócić do życia? I rzeczywiście udało mi się skontaktować z wieloma fantastycznymi ludźmi, którzy zechcieli podzielić się ze mną swoimi rodzinnymi historiami. Okazało się, że, podobnie jak u nas, przepisy były często jednymi z niewielu rzeczy, które udało się ocalić z wojennej pożogi. W powojennej Polsce czasem przez wiele lat funkcjonowały w ukryciu pod aryjskimi nazwami. Bywało, że wraz z rodzinami przebyły tysiące kilometrów, a w nowych ojczyznach ich nazwy i nietypowe smaki wprawiały miejscowych w zdziwienie lub wywoływały zachwyt. Każdy przepis kryje za sobą historię konkretnych domów, ludzi i rodzin. Czasem już sam zapach niektórych potraw przywołuje na myśl ukochane osoby i miejsca, wywołuje wzruszanie lub pozwala lepiej radzić sobie z tęsknotą. Być może wspólne gotowanie pozwoli na powrót poczuć łączność z przedwojennym światem polskich sztetli, synagog i jesziw.

Czy książka "Żydzi od kuchni Opowieści wokół rodzinnego stołu" jest dostępna na chomikuj?

To pytanie jest zadawane przez dziesiątki ludzi każdego dnia. Nie warto tracić czas na poszukiwanie pirackich źródeł, krzywdząc przy tym prawo autorskie, które jest bardzo istotne dla każdego pisarza. Wspieraj legalną kulturę, korzystając z serwisów tj. Amazon, Empik oraz Gandalf. Księżkę Żydzi od kuchni Opowieści wokół rodzinnego stołu prawdopodobnie można tam kupić lub przeczytać bez limitów i dużych opłat. Została wydana w roku 2019. Natomiast dokładną premierę miała w 2019-10-30 Co więcej, książka Żydzi od kuchni Opowieści wokół rodzinnego stołu wpisuje się w gatunek Kulinaria, Przepisy Kulinarne. Książka liczy dokładnie 96 stron, co przekłada się średnio na 1 godzina i 36 minut czytania, zakładając, że przeczytanie jednej strony zajmie Ci minutę. Książka ukazał się dzięki wydawnictwu Austeria.

Zgłoś naruszenie praw autorskich

Książki przeglądane przez innych

Slow life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój

Slow life to czerpanie z życia pełną chochlą. W Polnej Zdroju zawsze pachnie gęstą, niespiesznie gotowaną zupą, która zakręciła niejednym nosem i podniebieniem.Żyć powoli zaczniesz, gdy zsynchronizujesz się z naturą, z porami roku, gdy zaczniesz... Przejdź do książki

Prosta metoda jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów

Allen Carr ? twórca unikalnej metody rzucania palenia Easyway - odkrył, że jego metoda działa z równie dużą skutecznością w przypadku pomocy przy wychodzeniu z każdego nałogu, którego natura jest głównie mentalna. Książka mówi o... Przejdź do książki

Wegańska Kuchnia Polska

Wegańska Kuchnia Polska to 64 przepisy podzielone na 7 grup: ZUPY – KLUSKI, PIEROGI, NALEŚNIKI – ZAMIENNIKI MIĘSA – GULASZE, KAPUSTY – PASZTETY I PASTY – DODATKI, PRZYSTAWKI, SAŁATKI – DESERY.Najlepiej o książce opowiada sama... Przejdź do książki

Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści

Tego jeszcze nie było: męskie gotowanie w wydaniu Dwóch Sióstr!Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do... Przejdź do książki

Nigella ekspresowo. Smacznie i szybko

Jej nowa książka to źródło prostych pomysłów na pyszne dania, które można bez zbędnego wysiłku przygotować na co dzień albo poczęstować nimi gości. Nigella ekspresowo to spełnienie marzeń każdej zapracowanej mamy i powód do radości... Przejdź do książki

Kuchnia filmowa

Weekend z kultowymi komediami? Ugotuj niebieską zupę Bridget Jones.Spotkanie z kumplami? Podaj legendarne cheeseburgery z „Pulp Fiction”.Wieczór panieński? Drink cosmopolitan z „Seksu w wielkim mieście” to najlepszy wybór!Kuchnia filmowa przeniesie Cię w świat potraw z... Przejdź do książki

Bukiet z warzyw cz. I Dania gotowane

Rola warzyw w żywieniuObróbka wstępna warzywBakłażanyBuraczkiBrukselkaBóbCebulaCykoriaDyniaFasolka szparagowaGroszek zielonyJarmużKalafiorKarczochyKardyKalarepaKapustaKukurydzaMarchewOgórki lub kabaczkiPaprykaPoryPomidorySelerySkorzonera lub salsefiaSzparagiSzpinakZiemniaki Przejdź do książki

Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery

Finalista programu "Bake Off – Ale Ciacho!" zaprasza w kulinarną podróż po najpyszniejszych wypiekach sezonowych. Wykorzystaj bogactwo produktów charakterystycznych dla poszczególnych pór roku, a także dla danego regionu i zachwyć siebie oraz swoich gości wyjątkowymi... Przejdź do książki

Dieta Alleluja

DIETA ALLELUJA działa leczniczo, wykorzystując naturalne siły organizmu. Oddziałując już na poziomie komórkowym, odblokowuje zasoby energetyczne organizmu i uruchamia tzw. odżywianie endogenne (wewnątrzkomórkowe). Dzięki temu bez poczucia głodu radykalnie tracimy na wadze, o ile jest... Przejdź do książki

Podróż po stołach Francji

Pasjonująca opowieść o najwspanialszej kuchni świata - kuchni francuskiej. Poznasz tajemnice i sekrety kulinarne różnych regionów Francji, kraju o najbogatszej kulturze kulinarnej. Dowiesz się m.in. jak Francuzi podchodzą do kompozycji dań, jak kombinują smaki by... Przejdź do książki

Tradycyjna spiżarnia

Tradycyjna spiżarnia to obszerne, podręczne kompendium wiedzy dla wszystkich zainteresowanych domowym przetwórstwem. Zawiera zarówno przepisy jak i mnóstwo porad praktycznych.Książka podzielona została na 11 rozdziałów:NABIAŁ – PRZETWORY MIĘSNE – KISZONKI – SOKI, SYROPY, NAPOJE –... Przejdź do książki